Dostan - Cafe ve Mantı Evi
Dostan Cafe ve Mantı Evi
İSTANBUL'UN İLKLERİ VE ENLERİ İSTANBUL GRAVÜRLERİ

BASINDA DOSTAN


Dostan Cafe ve Mantı Evi

Kayserili Havva Hanım'ın tepsi mantısı

02 Nisan 2011 Dostan Cafe ve Mantı Evi

Dostan Cafe ve Mantı Evi'ndekini tatmadan "Mantı yedim" demeyin. Fırınlandığı tepside servis edilen mantının hamuru da içindeki malzeme de özenle hazırlanmış. Kayseri dürümü ve gül baklavası restoranın bonusları

SÜLEYMANİYE'DE yemek olarak ne meşhur diye sorsak hemen herkes "Kuru fasulye" diyecektir. Caminin yan tarafında sıra sıra dizili küçük restoranlarda kuru fasulye çok lezzetli ama farklı ve özellikle yöresel bir tat arıyorsanız Dostan Cafe ve Mantı Evi iyi bir seçim. Dostan'da pizza, makarna, kahvaltı, gözleme, ızgara köfte, kuzu pirzola, tiramisu her şey var... Ancak buraya gidip de mantı yemezseniz çok şey kaybedersiniz. Çünkü İstanbul'da kolay kolay bulamayacağınız Kayseri fırın mantısını yapıyorlar.

32 yıl Avrupa'da yaşadı

Üç katlı restoranda o lezzetli mantıları yapan isim Havva Çal. 57 yaşında ve Kayserili. Eşinin işi dolayısıyla 32 yıl Avusturya'da yaşayan Çal, 40 senedir yemek yaptığını söylüyor. Tabii ki evinde, ailesi ve çocukları için. Avusturya'da yaşarken evde hazırladığı yemek ve baklavaları ihtiyacı olan kişilere dağıtıyormuş. Orada bir restoran açmayı hiç düşünmemiş çünkü içinde hep "Bir gün memleketimize döneceğiz" umudu varmış. Döndü ve üç ay önce Süleymaniye'de kendi restoranını açtı. Restoranı ailece işletiyorlar; Havva Çal yemekleri hazırlıyor, eşi alışverişten, kızı Hürrem restoranın işletmesinden sorumlu.



Fırınlanan tepside servis

Dostan'ın en önemli yemekleri mantı, Kayseri dürümü ve gül baklavası.Mantılar içinde en meşhuru kesme mantı. Hamuru tam buğday unuyla yapılıyor. Havva Çal, bu unun hem sağlıklı hem mantının hamuru için kıvamının iyi olduğunu söylüyor. Kayseri mantısı için "Bir kaşıkta 40 tane olur" denir ama Çal, o kadar küçük yapmadıklarını, aksi takdirde içinde daha az et olacağını söylüyor. Dolasıyla Dostan'da bir kaşıkta en fazla 10 mantı var. Burada mantı haşlanmadan önce hafif fırınlanıyor. Kesme mantı ise sıkılıp alüminyum tepsilere konulduktan sonra hafif suyla fırına veriliyor ve kızarınca yoğurtla servis ediliyor. Böylesini İstanbul'da başka bir restoranda yemek pek mümkün değil çünkü tamamen yöresel. Tüm mantıların sosu aynı: Ayçiçek ve tereyağı karıştırılıyor, içine biraz domates ve biber salçası, nane konuluyor. Kırmızı pul biberi tercih etmiyor zira acı sevmeyenleri de düşünüyor.


Dürümü de çok lezzetli

Dostan'da anne eli değmiş gibi hazırlanan bir başka ünlü yemek Kayseri dürümü. Yağsız kıymayla maydanoz, soğan ve baharatlarla hazırlanan harç ayrı bir yerde pişiriliyor. Sacda hazırlanan lavaşların içine konulup sarılıyor ve yoğurtla servis ediliyor. Gerçekten çok lezzetli, lahmacun ve tantuniyi andırsa da bunun içinden yağ akmıyor. Havva Çal'ın gül baklavası da muhteşem. İçi cevizli, tereyağlı, hamuru incecik, çok kararında pişirilmiş ve şerbetinin kıvamı süper. Çıtır çıtır baklavayı yerken inanın şimdiye kadar yediğiniz tüm baklavaları unutacaksınız. Çünkü bu lezzet tek başına müdavim yaratabilir.



BEN YAPTIM: Bu iş için sabır şart!

Kayseri mantısını hazırlamak çok zahmetli. Hamurunu yoğur, onu incecik aç, içini hazırla, açtığın hamuru küçük küçük kare şeklinde kes, içine kıymasını koyduktan sonra onları aynı şekilde kapat. Uzun iş... Avcunuzdaki kıymayı alabileceği kadar küçük kare hamurun içine koyuyorsunuz sonra uçlarından bir araya getirerek kapatıyorsunuz. Bu işlemi yapmak için sabır şart çünkü hamur o kadar küçük karelere bölünmüş ki mantıya son şeklini vermek hayli zaman alıyor. Ama unutmayın yemek yapmak stres atmayı da sağlıyor.



PÜF NOKTASI: Hamuru sert olursa birbirine yapışmaz

Mantının hamuru su, tuz, un ve yumurtayla yoğrulmalı. Hamur sert olmalı ki mantıyı rahatlıkla kapatabilesiniz. Sert olunca mantının birbirine yapışmasını da engelliyor.

Mantının hamuru ince olmalı.

İçine dana kıyması, maydanoz, soğan, kırmızı pul biber, karabiber, tuz ve biraz da kimyon konuluyor.

Mantı kapatıldıktan sonra fırınlanırsa daha lezzetli olur.

İyi mantının içi dolgundur. İçine alabildiği kadar kıyma konulmalı.



Artısı

Fiyatları uygun. Temiz, kaliteli malzemelerin kullanıldığı bir mekan.



Eksisi

Otomobille gidecekseniz dar sokakta park yeri bulamayabilirsiniz.



KÜNYE

Mekan: Dostan Cafe ve Mantı Evi

Nerede: Süleymaniye Caddesi, Esnaf Hastanesi karşısı.

TELEFON: (0212) 511 10 74-75

Ne yenir: Mantı, baklava, dürüm, pizza, makarna.

FİYATLAR: 4-18 lira arasında.