Dostan - Cafe ve Mantı Evi
Dostan Cafe ve Mantı Evi
İSTANBUL'UN İLKLERİ VE ENLERİ İSTANBUL GRAVÜRLERİ

BASINDA DOSTAN


Dostan Cafe ve Mantı Evi

Dostan Mantı

16 Mayıs 2011 Dostan Cafe ve Mantı Evi

Dostan Mantı

İstanbul’un en sevdiğim yanlarından birisi de her geçen gün etnik mutfakların artması ve bu sayede damaklarımızın şenlenmesi. Dünya mutfaklarının ve İstanbul’un yöresel lezzetlerini her geçen gün daha rahat yiyebiliyoruz. Geçenlerde bir arkadaşımın, Süleymaniye’de Kayseri Mantısı ve Tepside Mantı yapıldığını söylemesiyle buraya uğramam gerektiğini düşündüm ve Dostane Mantı’yı ziyaret ettim.
Açılışı Kayseri Dürümü ile yaptık. Mantı dışında tattığım diğer bir lezzet de Kayseri’de ‘Yağlama’ diye bilinen ve Dostan’da ‘Kayseri Dürümü’ diye servis edilen nefis bir lezzet. İçerisinde yağsız kıyma, soğan, maydanoz, yeşil biber ve pul biber bulunan bu ilginç tat doyurucu ve lezzetli. Kesinlikle tadılması gerekiyor. Daha sonra gelen Tepsi Mantısı hem görüntüsü hem de tadı ile bildiğimiz mantılardan farklı. Önünüze geldiği zaman önce gözünüzü doyuruyor. Ama bütün bu yemeklerin üzerine Hava Hanım’ın yaptığı 40 katlı nefis ev baklavasını yemenizi tavsiye ediyorum. Yıllardır böyle bir ev baklavası yememiştim.



Marifetli ellerde sofralara


Üç katıyla toplam 170 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği ‘Dostan Cafe ve Mantı Evi’nin en dikkat çeken özelliği kafeden çok bir ev sıcaklığını size hissettirmesi.

Çünkü mekânın sahibi Kamber Çal’ın annesi Havva Çal Hanım, evinde yaptığı özel Kayseri tatlarını burada müşteriye sunuyor. Kayserili olan Havva Hanım, ticarileşmemiş ve daha çok evde yapılan özel lezzetleri Dostan’ın özel menüsünde lezzet tutkunları ile paylaşıyor. Havva Hanım’ın marifetli ellerinden çıkan Fırında Mantı, mekanın en special yemeği.

Alüminyum tepsilerde servis edilen bu mantı çok ince hamurlarla hazırlanıyor ve iyice kızartılıyor. Üzerine dökeceğiniz sarımsaklı yoğurt ile de müthiş bir lezzete dönüşüyor. Son yıllarda yediğim en iyilerden birisiydi. Lezzeti ve doyuruculuğu gayet yerinde ve oldukça hafif. Bunun dışında Kayseri’ye özgü Kesme Mantı ve normal mantıyı da burada bulabilirsiniz. Kesme Mantı, hamurun ince ince kesilip üzerine kıymadan hazırlanan sosun konulması suretiyle yapılıyor. Ayrıca yaz mevsiminde çıkacak Yaz Mantısı var ki, soğuk olarak yenilen bu etsiz mantının da çok tutacağını düşünüyorum. Dostan’da fiyatlar son derece makul, lezzet ise oldukça iyi. Süleymaniye Camii’nin manevi havasını solumak için uğradığınızda soluklanabilecek en ideal mekanlardan birisi. Dostan’ın sonundaki ‘an’ eki Farsça terkiple Dostlar anlamına geliyor. Eşinizle, dostunuzla lezzetli tatları burada tadabilirsiniz. Fiyatlar gayet makul. Mekanın arka kısmında yer alan ve içinde dört ağaç bulunan güzel bir bahçesi var. Gelen baharla birlikte bu bahçede çayınızı yudumlayabilirsiniz.




DOSTAN MANTI


Süleymaniye Caddesi (Esnaf Hastanesi karşısı)

No: 21 Süleymaniye İstanbul Tel: (0212) 511 10 74